Jom Klik

Rabu, 28 Disember 2011

PEKASAM IKAN PUYU


ni lauk makan malam td....ikan pekasam..

lama x makan....fuhhh sungguh menyelerakan.....

aku nk share resepi ikam pekasam goreng yang aku wat td...

Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 3 ekor ikan pekasam
  • 2 labu bawang besar di potong nipis
  • 1 ulas bawang putih di potong nipis
  • 4 tangkai cili api yang dipotong kecil - (kalau guna cili kering buang biji dipotong pendek dan serong)
  • Sedikit minyak untuk menggoreng ikan pekasam
  • 1 biji limau nipis

Cara-cara

  1. Panaskan sedikit minyak dan goreng dulu ikan pekasam. Apabila ikan agak-agak nak masak, masukkan bawang besar, bawang putih dan cili api. Goreng sekali dengan ikan hingga kekuningan.. Dah masak angkat dan letak dalam pinggan.
  2. Perah limau nipis bila hendak makan diatas lauk pekasam tadi. dan makan dengan nasi panas.

mudah kannnn...

Tiada ulasan: