Jom Klik

Rabu, 2 September 2009

begedil daging cincang



Bahan-bahan
Bahan A
½ kg daging (direbus hingga empuk, ditos, di blender)
5 biji kentang (dikupas kulit dan direbus dlm air berisi sedikit garam)
50 sen daun bawang (dicincang sederhana halus)
Segenggam bawang merah goreng
½ genggan bawang putih goreng
2 sudu kecil serbuk ketumbar
Serba sedikit serbuk jintan putih, serbuk lada manis, serbuk lada hitam.
Sedikit tepung gandum sebagai agen pelekat adunan
Sedikit garam

*Sekurang kurang nya 3 biji putih telur untuk bahan celupan.
*minyak gorengan



Cara-cara
Adunkan bahan A hingga sebati. Kemudian bulatkan adunan saiz sesuap makan, dan tekan sedikit. Celupkan doh yg dah dibulatkan itu ke dalam putih telur. Kemudian gorengkan hingga keperangan. Siap.

Cerita sebalik resepi
Selalunya begedil daging nih along je yang selalu pelengkap mi soto. sebelum ni makn je,sekarang en. hubby suka makan terpaksa cari resepi..hehehe br padan muke..

P/S:
-jaga jaga paras kolestrol anda. Dan juga diet anda. Saya takkan ingat semua tuh kalau dah jumpa begedil daging yg dimakan sederhana panas bersama sos lada hitam+sos cili+mayonis, hahahaha!

1 ulasan:

azlia berkata...

begedil mmg kgemaran ku...emmmm...sodap...